Vastgoed aankopen om te verhuren als belegging

Wie in het verleden zijn huurwoning heeft verruild voor een koopwoning weet dat de hypotheeklasten voordeliger kunnen uitvallen dan huurlasten: als je over de financiële draagkracht beschikt om een hypotheek te krijgen, betaal je per maand minder én krijg je er meer voor terug bijvoorbeeld een grotere of luxere woning). Dit komt onder andere doordat de woningwaardes door de financiële crisis gedaald zijn, de hypotheekrente sterk is gedaald en omdat de overheid lange tijd woningbezit heeft gestimuleerd door bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek. Een snelle rekensom leert dat als je hypotheeklasten lager zijn dan de huurprijs die en huurder betaalt, een positief rendement kan worden behaald! Dit is de reden waarom mensen in toenemende mate beleggen in vastgoed. De verhuurmakelaars en franchisenemers van Domica begeleiden verhuurders en kleine beleggers steeds vaker bij de aankoop en verhuur van beleggingsobjecten.

Domica informeert u hieronder over zaken die van belang zijn in de afweging tot het verhuren van beleggingsobjecten. 

Overwegingen om een beleggingspand te kopen om te verhuren

Als potentiële koper van een beleggingspand dien je een aantal zaken te overwegen, waaronder de volgende:

Wie in vastgoed belegt, belegt voor de lange termijn. Houd er rekening mee dat je te maken krijgt met allerlei aankoopkosten zoals kosten koper en provisies voor de makelaar, notaris en  hypotheekverstrekker. Deze kosten heb je over het algemeen pas na een aantal jaar terugverdiend. Wie snel geld wil verdienen kan beter geen vastgoedbelegger worden, je kunt immers ook geld verliezen....

Rendement in vastgoed

Het rendement van een vastgoedbelegging zit in eerste instantie in de huurinkomsten. Huurinkomsten zijn doorgaans redelijk voorspelbaar en leveren kasstroom op. Een lokale makelaar van Domica kent de verhuurmarkt op zijn duimpje en adviseert je graag over een mogelijk te hanteren huurprijs.

Vastgoed levert doorgaans een vrij stabiel rendement op dat historisch gezien tussen 3-6% ligt. Onroerend goed wordt als een relatief veilige investering gezien en levert doorgaans een veilig rendement op; verwacht echter geen dubbele groeicijfers jaar na jaar.

Maar... houd er ook rekening mee dat vastgoed onderhoud vereist. Er moeten ook kosten gemaakt worden.  Zowel de buitenzijde als het interieur van je belegging zijn regelmatig aan onderhoud of vervanging toe. Deze kosten drukken het rendement enigszins.

Advies van een verhuurspecialist: verhuurmakelaar Domica

Net als alle andere vormen van beleggen dien je veel onderzoek te doen en betrouwbaar advies in te winnen voordat je een investering doet: ben je bijvoorbeeld bekend met zaken als de erfpacht en jaarlijkse canon, de invloed van de Vereniging van Eigenaren of de funderingsklassen? Dit zijn zaken die je als aankomend verhuurder of belegger niet dagelijks aan de hand hebt, laat je hierbij dus goed begeleiden door een specialist.

De verhuurbaarheid van een beleggingspand is het belangrijkste criterium om te bepalen of een investering de moeite waard is, immers: de huurinkomsten bepalen het rendement. Ook hier speelt een aantal factoren een rol, waaronder:

1.Regelgeving.

Laat je informeren over de (lokale) wetgeving. In elke stad gelden andere regels ten aanzien van korte verhuur en lange verhuur. Korte verhuur is vanuit een rendementsperspectief veel interessanter maar kan door de lokale gemeente beperkt worden; bij lange verhuur bouwt een bewoner huurdersrechten op en verlies je flexibiliteit.

2. Locatie:

Hoe beter de locatie, des te beter de verhuurbaarheid. Een appartement in een grote stad verhuurt beter dan een huisje in een dorp omdat de vraag naar woonruimte in de stad hoger ligt. Op stadsniveau kan de vraag per wijk of gebied verschillen: centrumlocaties en hippe buurten doen het doorgaans beter dan de minder centraal liggende wijken. Domica biedt huurwoningen aan in zowel het centrum van steden als het buitengebied, laat u dus goed door een van de Domica kantoren informeren waar in uw regio het hoogste rendement voor u te behalen is.

3. Kwaliteit:

Domica is hier duidelijk over: een kwalitatief goed appartement verkoopt zichzelf. Zorg er dus voor dat je een goed onderhouden appartement koopt en te huur aanbiedt. Een kwalitatief goed appartement trekt ook een goede huurder aan, zo is de ervaring van de Domica verhuurmakelaars.

4. Oplevering:

Gemeubileerd of gestoffeerd: wil je je appartement gemeubileerd verhuren zodat een huurder er direct zijn intrek in kan nemen, of moet de huurder zijn eigen spullen meenemen? In het eerste geval kun je profiteren van hogere inkomsten maar heb je ook te maken met extra afschrijving. Zorg dat je de huurwensen van je huurders kent. Gemeubileerde verhuur trekt over het algemeen expats aan, die voor relatief korte tijd huren. Houd hier ook rekening mee.

Win advies in bij een Domica specialist 

Domica weet als geen ander dat verhuur maatwerk is. Naast bovengenoemde zaken spelen er wellicht nog andere factoren een rol: wil je jouw woning bijvoorbeeld zelf deels bewonen? Dan dien je op zoek te gaan naar een verhuuroplossing die hier bij past. Woon je niet in de buurt van jouw beleggingspand en dien je het beheer ervan uit te besteden? Domica kan tijdens de huurperiode het volledige technische en financiele beheer uitvoeren tegen een scherp beheertarief. Uiteraard informeren wij je hier graag over.

Wil je je verder verdiepen in de aankoop en/of verhuur van een beleggingsobject? De verhuurspecialisten