Woning kopen op te verhuren een interessante optie. Domica vertelt.....

Overweeg je een woning in Nederland te kopen om te verhuren? Kopen om te verhuren kan een interessante investering zijn. De verhuurmakelaars van Domica vertellen je graag waarom verhuren via Domica een interessante optie is.

Waarom vastgoed kopen om te verhuren via Domica?

"Iedereen moet ergens kunnen wonen". Met deze wijsheid in het achterhoofd is al gauw duidelijk waarom mensen hun geld deels "beleggen in stenen" oftewel een beleggingspand kopen: het verhuren van een woning levert de eigenaar huurinkomsten (= rendement) op. De huurmarkt is goed in Nederland: particulieren huren tijdens verschillende fases in hun leven een woning, bijvoorbeeld tijdens hun studie (studentenwoning), als ze net zijn gaan werken (starterswoning), als ze niet koopkrachtig genoeg zijn om een eigen woning te kopen (sociale huurwoning), als ze flexibel willen blijven wonen, als ze bijvoorbeeld tijdelijk in Nederland werken (expat woning), enzovoort. De redenen om voor een huurwoning te kiezen zijn eindeloos, waardoor de huurmarkt in de afgelopen decennia een onverminderd goede investering is gebleken. Domica weet hier alles van!

Kopen om te verhuren via Domica loont

Wie in het verleden zijn huurwoning heeft verruild voor een koopwoning weet dat de hypotheeklasten voordeliger kunnen uitvallen dan huurlasten: als je over de financiële draagkracht beschikt om een hypotheek te krijgen, betaal je per maand minder én krijg je er meer voor terug (bijvoorbeeld een grotere of luxere woning). Dit komt onder andere doordat de woningwaardes door de financiële crisis gedaald zijn, de hypotheekrente sterk is afgenomen en omdat de overheid lange tijd woningbezit heeft gestimuleerd door bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek. Een snelle rekensom leert dat als je hypotheeklasten lager zijn dan de huurprijs die een huurder betaalt, een positief rendement kan worden behaald! Dit is de reden waarom veel mensen beleggen in vastgoed.

De verhuurbaarheid van een beleggingspand is het belangrijkste criterium om te bepalen of een investering de moeite waard is, immers: de huurinkomsten bepalen uw rendement. Ook hier speelt een aantal factoren een rol, waarover de Domica vestiging bij u in de buurt u graag informeert, waaronder:

  • Locatie: des te beter de locatie, des te beter de verhuurbaarheid. Een appartement in een grote stad verhuurt beter dan een huisje in een dorp omdat de vraag naar woonruimte in de stad hoger ligt. O
  • Kwaliteit: een kwalitatief goed appartement verkoopt zichzelf. Een kwalitatief goed afgewerkt appartement trekt over het algemeen een kwalitatieve huurder, zo is de ervaring bij Domica
  • Gemeubileerd versus gestoffeerd: wil je je appartement gemeubileerd verhuren  via Domica zodat een huurder er direct zijn intrek in kan nemen, of moet de huurder zijn eigen spullen meenemen? In het eerste geval kun je profiteren van hogere inkomsten maar heb je ook te maken met extra afschrijving.
  • Wetgeving: laat je informeren door een Domica verhuurmakelaar over de lokale wetgeving. In elke stad gelden andere regels ten aanzien van korte verhuur en lange verhuur. Korte verhuur is vanuit een rendementsperspectief veel interessanter maar kan door de lokale gemeente beperkt worden; bij lange verhuur bouwt een bewoner huurdersrechten op en verlies je flexibiliteit.

Is verhuren van vastgoed ook een interessante optie voor jou? Bel snel met de Domica verhuurmakelaar bij jou in de buurt.