Koopwoning verhuren? Let op deze regels

Verhuurregels

Het is raadzaam om de verhuurregels door te nemen wanneer u erover denkt om uw huis te verhuren. In Nederland is verhuren door de vele regels namelijk vaak een complexe aangelegenheid. Val niet in de talloze valkuilen en laat u adviseren door een specialist van Domica.

Welke verhuurregels zijn van toepassing?

De regels voor het verhuren verschillen per doeleinde. Wilt u uw tweede woning verhuren voor onbepaalde tijd of gaat het om de tijdelijke verhuur van uw eigen koopwoning? Bij de tijdelijke verhuur van uw woning, bijvoorbeeld omdat uw huis te koop staat, dan geldt de leegstandwet. In dit geval geniet de huurder minder huurbescherming dan bij verhuur voor onbepaalde tijd, bijvoorbeeld wanneer u uw tweede woning voor onbepaalde tijd wilt verhuren.

Lees meer over de leegstandwet.

De 7 belangrijkste verhuurregels

 1. Toestemming van de bank
  In de meeste hypotheekaktes staat dat er voor verhuur toestemming moet worden gevraagd aan de bank. In sommige gevallen verplicht een bank om de verhuur via een voorkeurspartij te laten lopen. Domica werkt samen met dergelijke partijen.
   
 2. Vereniging van eigenaren
  Maakt uw woning deel uit van een appartementencomplex? Dan is het verstandig om na te gaan of u verplicht bent om melding te maken of toestemming te vragen om uw woning te verhuren. Dit staat veelal in het reglement of de splitsingsakte.
   
 3. Belasting
  Het verhuren van uw woning heeft gevolgen voor uw belastingaangifte en hypotheekrenteaftrek. De verhuurregels die van invloed zijn op uw belasting verschillen per situatie. Het is daarom verstandig om uw persoonlijke situatie voor te leggen aan een specialist van Domica.
   
 4. Verzekering
  Een inboedelverzekering, opstalverzekering en WA verzekering kunnen van belang zijn bij de verhuur van uw woning. Of dit nu kaal, gestoffeerd of gemeubileerd is.
   
 5. Huurovereenkomst
  In een huurovereenkomst neemt u de afspraken op die u met de verhuurder maakt. Een aantal afspraken zijn verplicht om op te nemen, anderen afspraken verschillen per situatie. Welke onderwerpen van belang zijn kunnen wij u precies vertellen.
   
 6. Energielabel
  Het is verplicht om bij de verhuur van uw huis een energielabel aan de huurder te overhandigen. Volgt u deze huurregel niet, dan krijg u te maken met sancties. Voor meer informatie over het energielabel kunt u terecht op www.rijksoverheid.nl.
   
 7. Verhuurprijs
  Er spelen diverse factoren mee die de hoogte van de huur bepalen. De prijzen verschillen voor sociale huurwoningen en vrije sector woningen. Onze adviseurs helpen u graag bij het bepalen van uw eigen woning.

Bereken uw huurprijs

Neem voor meer informatie over de verhuurregels contact met ons op.