Verhuurprijs berekenen

Voor welke prijs kan een woning verhuurd worden? Een reële verhuurprijs berekenen is lang niet altijd eenvoudig. Er spelen diverse factoren mee die de hoogte van de huur bepalen. De belangrijkste richtlijnen hebben wij op een rijtje gezet. Onze adviseurs helpen u graag bij het berekenen van de juiste huurprijs voor uw eigen woning.

Hoeveel huur mag ik vragen?

Er is een verschil tussen de officiële huurprijs die gerekend mag worden volgens de Huurcommissie (sociale huur) en de marktprijs (vrije sector). Wanneer u uw eigen woning wilt verhuren, dan wordt er eerst een puntentelling gedaan om te bepalen in welke groep uw woning valt.

Sociale huurprijs berekenen

Krijgt uw woning niet meer dan 143 punten toegewezen, dan valt de woning onder een sociale huurwoning. U mag dan niet meer dan € 710,68 vragen voor de kale huurprijs (prijspeil 2015). Dat wil zeggen: de huurprijs zonder servicekosten en kosten voor gas, water en licht. Dit puntensysteem wordt ook wel het woningwaarderingsstelsel (WWS) genoemd en geldt voor alle zelfstandige woningen. De berekening op basis van de puntentelling geeft een goede indruk van de huurprijs die u voor uw eigen woning kunt vragen. De punten worden onder andere toegekend op basis van kwaliteit, het energielabel en de oppervlakte van de betreffende woning.

Let op: voor kamers en voor rijksmonumenten geldt een ander systeem om de huurprijs te berekenen.

Bereken de huurprijs van uw woning

Marktprijs bepalen

De marktprijs is de prijs die huurders willen betalen voor een woning. Deze prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Wilt u weten welke prijs u kunt vragen voor de verhuur van uw woning in de vrije sector? Laat onze adviseurs u dan helpen bij het bepalen van de verhuurprijs. Hierbij houden wij rekening met de ligging, het type woning en de vraag.

Laat de marktprijs van uw woning gratis bepalen door een ervaren adviseur van Domica.

Aanvraag verhuurprijs bepalen